Publikace

01 Co nevíte o dvojčatech

Klára Vítková Rulíková : Co nevíte o dvojčatech, Portál 2009 – cena 180,- Kč (lze zaslat i na dobírku za 200,- Kč)

Autorka navazuje na svou předešlou publikaci Dvojčata o vývoji a výchově dvojčat (i trojčat) a zabývá se problémy a zajímavostmi, které v první knize nejsou obsaženy. Zaměřuje se na všechno, s čím se na ni obracela dvojčata nebo jejich rodiče v poradnách, ať už se jedná o rady a chyby při výchově dvojčat, o roli otců a prarodičů, nebo například o choulostivě otázky redukce mnohočetných těhotenství, úmrtí, či o různé typy dvojčat, zvládání puberty u dvojčat a vícerčat apod. Cílem autorky je nejen podávat rady a informovat, ale i podnítit k polemice nebo k hlubšímu zamyšlení nad fenoménem dvojčat. Kniha je psána pro rodiče, budoucí rodiče i prarodiče dvojčat a vícerčat.

Klára Vítková Rulíková je absolventkou Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a matkou čtyř dětí (z toho jedněch dvojčat). V roce 1995 založila Klub dvojčat a vícerčat a je jeho čestnou předsedkyní. Je autorkou úspěšné knihy Dvojčata (Portál, 2002). O problematice rodin s dvojčaty pořádá přednášky a publikuje v různých časopisech a na internetu.

02 Dvojčata

Klára Rulíková : Dvojčata, Computerpress 2008 – cena 200,-Kč (zaslání na dobírku 260,-Kč)

Čekáte dvojčata, či dokonce trojčata? Nebo už je doma máte a zažíváte občas perné chvíle? Tato kniha vám pomůže a poradí, jak se na příchod dvojčat připravit, jak co nejsnadněji zvládnout péči o ně a jak je zdárně vychovat. V knize naleznete: – Jak je to s jednovaječnými a dvojvaječnými dvojčaty – proč a jak vzniknou, jaké jsou rozdíly v jejich výchově. – Možné zdravotní problémy v těhotenství a při porodu v případě dvojčat a trojčat. – Kojení dvojčat a trojčat, nejvhodnější polohy a tipy pro usnadnění kojení, nejčastější potíže a kdy a jak začít děti přikrmovat. – Sourozenecké vztahy dvojčat mezi sebou a vztahy s dalším sourozencem. – Podle jakých kritérií a kde vybírat vhodný kočárek, postýlky a další pomůcky vhodné pro dvojčata a trojčata. – Vývoj a výchova dvojčat od narození až po pubertu. Jak řešit školní docházku, zda umístit děti do jedné školy či do jedné třídy, zda odlišovat, či neodlišovat jednovaječná dvojčata, jak posilovat jejich vlastní identitu. – Příběhy ze života rodin s dvojčaty a vlastní zkušenosti z dětství dnes již dospělých dvojčat. O autorce: Klára Rulíková je matkou čtyř dětí a otázce dvojčat se věnuje již 15 let. Publikuje a odpovídá na dotazy rodičů v časopisech a na internetu, je zakladatelkou a čestnou předsedkyní Klubu dvojčat a vícečat v České republice.

03 Jak naučit dvojčata spát

Dr. Marc  Weissbluth : Jak naučit dvojčata spát, Computerpress 2010 – cena 199,- Kč (zaslání na dobírku 259,-Kč)

V knize se dozvíte, kdy je nejlépe s metodou učení spánku začít, a jednoduchý postup popsaný v pěti krocích. Protože potřeba spánku je u každé věkové skupiny dětí jiná, autor se podrobněji zabývá jednotlivými etapami v životě dětí, počínaje narozením až do čtyř let věku. Kromě toho vás autor seznámí s uklidňujícími rituály a vysvětlí, jak je důležitá komunikace mezi partnery a vytvoření soudržného „týmu“. Poukazuje také na zajímavé souvislosti mezi „spánkovým chováním“ dětí počatých umělým oplodněním a rozdíly mezi jednovaječnými a dvojvaječnými dvojčaty. Nechybí ani kapitola o kojení dvojčat a úskalím s tím spojeným. Autor je doktor pediatrie, který se již více než třicet let věnuje poruchám spánku u dětí. Je otcem čtyř synů a žije v Chicagu.

04 Nedělitelná dvěma

Nancy L. Segal : Nedělitelná dvěma, Triton 2009 – cena 260,- Kč (zaslání na dobírku 320,-Kč)

Tajemství identických dvojčat přitahovalo zájem veřejnosti už od dávných dob. Vypráví se spousta tajuplných příběhů o ještě tajuplnější vazbě jednoho dvojčete s druhým, o jejich telepatickém propojení, o tom, jak dvojčata umírají ve stejný okamžik, byť vzdálená mnoho kilometrů, o tom, jak jedno dvojče havaruje v autě, zatímco druhé si způsobí shodné zranění „náhodným“ pádem ze židle. Jistě, mnohá tajemství zůstávají nevyřešena. Kniha ani nepopírá, že existují dosud neobjasněné skutečnosti, záhadné shody okolností, jež se nedají zaškatulkovat ani do předem stanovené přihrádky genetické spřízněnosti, ani do přihrádky vlivu prostředí (nitroděložního, rodinného apod.) – a více přihrádek (bohužel) v pracovně současné vědy nenajdeme. Autorka (psycholožka a dvojče v jedné osobě) se však především zabývá každodenním životem dvojčat, jež poznala osobně, jejich obyčejnými všedními starostmi a osudy. Její nenucený lidský přístup odhaluje největší tajemství ze všech – a daleko názorněji, než by se někomu mohlo podařit pátráním po telepatii či jiných záhadných schopnostech. Ono největší tajemství spočívá v tom, že prostřednictvím studia jednotlivých osudů dvojčat, trojčat a čtyřčat získáváme možnost nahlédnout do tajemství samotné lidské existence, do tajemství, jež se skrývá v každém z nás.

RECENZE NA NABÍZENÉ PUBLIKACE

ROZHOVOR S KLÁROU VÍTKOVOU RULÍKOVOU